HOE KIES IK EEN ANDERE HUISARTS? – Huisartsenpraktijk de Weerark – De Meern
Header afbeelding
Locatie Weerark: Zandweg 147 3454 HA De Meern Tel:030-6661239

HOE KIES IK EEN ANDERE HUISARTS?

In een handreiking opgesteld door de patiëntenkoepel NPCF en huisartsenvereniging LHV staat helder beschreven wanneer en hoe men kan kiezen voor een andere huisarts en wat te doen als het niet lukt. De folder is geschreven voor de patiënt én voor de huisarts.

Inschrijven

Uitgangspunt van de handreiking is dat de patiënt zich in principe bij de huisarts van keuze moet kunnen inschrijven. Er zijn echter drie situaties waarin huisarts en patiënt gezamenlijk kunnen besluiten om van inschrijving af te zien. Bijvoorbeeld als de praktijk vol is. Of als er een te grote afstand is tussen het woonadres van de patiënt en de huisartspraktijk. Tenslotte kunnen huisarts en patiënt principiële verschillen hebben in visie over de zorgverlening (denk aan euthanasie, alternatieve geneeswijzen). Van belang is dat huisarts en patiënt uiteindelijk gezamenlijk besluiten of de patiënt zich inschrijft bij de huisarts.

Overstappen

Een verhuizing van een patiënt kan een reden zijn om een andere huisarts te kiezen. Ook kan het zijn dat de patiënt ontevreden is over de huidige huisarts. In de brochure worden de stappen beschreven die de patiënt kan nemen bij het kiezen van een andere huisarts. Patiënten krijgen antwoord op vragen als ‘wat kunt u van een huisarts verwachten, hoe vindt u een huisarts in de buurt, hoe verandert u definitief van huisarts en wat kunt u doen als het overstappen niet goed verloopt.’

Aanleiding

Aanleiding voor de handreiking waren signalen die binnenkwamen bij het Meldpunt Consument en de Zorg van de NPCF en een uitzending van het consumentenprogramma Kassa in november 2007. Daaruit bleek dat het overstappen naar een andere huisarts te vaak tot problemen leidde.

Downloaden

U kunt de handreiking hieronder downloaden.

Een andere huisarts kiezen: informatie voor patiënt einformatie voor patiënt en huisarts (pdf)n huisarts (pdf)